× Home De stichting Ontstaan & Ontwikkeling Wat deden wij? Wat doen wij? Monumentenlijst Wetens-waard Contact

Wetens-waard

Peulenstraat, winkelstraat (..?)

Wees eerlijk, wat is een dorp zonder kern? Iedere woonplaats heeft een plek nodig, een centrum dat mede dienst doet als ontmoetingsplaats. En waar kan dat in het gewone leven beter dan in het midden van het dorp, waar de middenstand gevestigd is en je voor de alledaagse boodschappen moet wezen? Waar De Buurt in […]

Lees meer

Deuren kerktoren weer ossenbloedrood

Ooit, in een ver verleden, had de kerktoren een ouderwets traditionele kleur: ossenbloedrood. Dat wil zeggen: de deuren (die toen nog glad waren) en de roosters voor de galmgaten. Echter, op zeker moment hebben onze voorouders de deuren betimmerd met bruine, hardhouten schroten en die met blanke vernis behandeld en de roosters voor de galmgaten in een andere kleur geverfd.

Lees meer

Brugjes zijn cultureel erfgoed

Kenmerkend voor de Parallelweg en voor het noordelijk deel van de Koningin Wilhelminalaan in Hardinxveld-Giessendam zijn de vele brugjes. Cultureel erfgoed dat in toenemende mate verdwijnt. Ooit waren er op veel meer plaatsen in het dorp van die aardige bruggetjes. Ze hadden een functie als waterafvoer en scheidden de erven van de openbare weg.

Lees meer